CAC-1170 + Macbook 15

Updated on 18-01-2018 in Adapters and Cables
16 on 01-05-2016

I can’t seem to get [email protected], I have even updated the adaptor’s firmware. I have even changed 5 hdmi cables (two of them are definitely 2.0 18gbps).
On my television’s hdmi port it’s written [email protected], I have tried with LG Ultra Colours ON / OFF, no success. (My tv supports up to 4:4:4 chroma sampling)
I have tried making custom resolutions with switchresx and somehow I can select [email protected] in switchresx buton tv it still shows 30hz on the top bar (tv menu), it even feels like 30hz. The awkward thing is that when I’m doing the hz test (testufo.com) it shows that I have 60hz.

I don’t know what to say … it doesn’t feel like 60hz and my tv still shows that I have [email protected].
There aren’t any improvement when changing between [email protected] and [email protected]
Any suggestions ?

  • Liked by
Reply
2 on 02-05-2016

My setup consists of :

rMBP 15″ late 2013, rMBP 13″ mid 2014, rMBP 15 mid 2015
Tv LG UF770V (capable of [email protected] and 4:4:4)

on 02-05-2016

Hi Rosmoke, thank you for joining our forum! 
Have you been in contact with our support team already on this issue? 
If not, pls send a brief mail detailing your setup to [email protected] so our colleagues can assist with troubleshooting. Thanks!

on 02-05-2016

I’ve just sent an email now even though I think it would be more useful for everybody we could figure it out in this forum. I’m sure more people will benefit from this.

This is my email:

Hi,

I’m trying to get [email protected] on my LG UF770V, I’m using a CAC-1170 adaptor (mini dp 1.2 to hdmi 2.0), hdmi cable 18gbps 2.0 (have tried 4 of them), the last hdmi cable actually allows me select [email protected] without the need of adding a custom resolution in switchresx.

On the back of my tv it’s written [email protected], in the menu I enabled and disabled Lg Ultra Hd Deep Color, port 1 supports [email protected] (4:4:4, 4:2:2, 4:2:0).

When I select 3840 x 2160, 60 Hz (NTSC) HiDPI or the one without HiDPI the TV works ok, but shows 30hz, even in tv menu it shows [email protected]

In http://www.testufo.com I get 60hz, in About This Mac / System Report… / Graphics/Displays / it shows the resolution : 3840 x 2160 @ 60 Hz.

I have also updated the firmware for this adaptor with ps176b0_0x07.0x00.0x23_encryt_bank12.hex (you have no idea how hard it was to find a computer with a dedicated gpu, windows, mini dp port).

I have tried it on 3 macbooks (Late 2013 rMBP 15”, Mid 2014 rMBP 13”, Mid 2015 rMBP 15″), two tv’s (LG UF770V (my tv), LG UF850V (friend’s tv)).

The third cable which I have bought is : http://www.ebay.ie/itm/391324200976?_trksid=p2057872.m2749.l2649&var=660570922231&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

This is the last hdmi cable which I have bought http://www.adverts.ie/cables/gold-plated-2m-high-speed-hdmi-2-0-cable-full-hd-1080p-2160p-4k-2k-3d-for-ps3-lcd-dvd-hdtv/9152841?notification=75e0c281cb8392a6bd3d3f18ec045ac1-1462058125#comment_68183533

<p class=”p1″>Basically I can choose [email protected] but in fact the tv displays [email protected], even though the laptop informs me that the tv displays [email protected]

What else can I do ?

Thanks,

Daniel Asofiei.

Show more replies
  • Liked by
Reply
Cancel
0 on 02-05-2016

 

With the help of Club 3d I managed to make it work eventually !!!!

My problem was that switchresx has a bug and stops saving resolutions and I was trying with the ones which were already in switchresx ([email protected]) BUT they didn’t had CVT-RB on.

I created a new user in OSX and switchresx started to save my custom resolutions.

Now it works with ultra hd on, when ultra hd is off, colours are pink.

My solution was to make sure I use a proper cable (I have tried with 3 cables and it didn’t work, they were all advertised as 2.0 but they weren’t), and make sure you make a custom resolution [email protected] with CVT-RB on.

This is a picture with my settings.
Good luck lads !


 

  • Liked by
Reply
Cancel
5 on 25-05-2016

I haven’t been able to get this adapter to work with my Mid 2014 Retina MacBook Pro and my Sony XBR43x830 OR XBR55x850, both of which support this resolution. Did you have to update your adapter firmware? When I switch to 4k/60hz my TV loses signal, however it runs at 30hz.

on 26-05-2016

You haven’t said if your MacBook is 13″ or 15″, be aware that the 13″ one is not capable of outputting [email protected], my wife has the 13″ Mid 2014 and it doesn’t work.

on 26-05-2016

It’s 15″, and everything else in my setup is capable.

on 26-05-2016

Hi kphs, which graphics solution is in your MacBook?

on 26-05-2016

It’s a Mid 2014 MacBook Pro 15″ with an NVIDA GeForce GT 750M 2GB. I also have a late 2013 MBP 15″ with the same video card, both of which should be able to do [email protected] according to Apple https://support.apple.com/en-us/HT206587

on 26-05-2016

kphs, I have it running on a late 2013 MBP Retina 15″ and a mid 2015 MBP Retina 15″, if you are sure that you tv has a hdmi port capable of [email protected] and you also used switchresx with the settings from above, you should change your hdmi cable till you get one capable of [email protected], I had tried with 3 cables before I finally got one capable. Choose one thick and with a textile protective coating. Hope this helps.

Show more replies
  • Liked by
Reply
Cancel
1 on 26-05-2016

What cable are you using?

on 27-05-2016

For any (future proof) 4K HDMI experience it’s worthwhile to buy a Premium Certified HDMI cable like our CAC-1310. These are tested to ensure they support the full 18Gbps bandwidth needed for 4K 60Hz while remaining affordable. 

http://www.hdmi.org/manufacturer/premiumcable/Premium_HDMI_Cable_Certification_Program.aspx 

 

Show more replies
  • Liked by
Reply
Cancel
0 on 04-01-2017

I can’t seem to get it work on my Macbook Pro 15″ (2015). I’m running El Captain on my mac and using Club 3D 4k/60Hz cable and Club 3d Mini DisplayPort 1.2 to HDMI 2.0 adapter. I can save my settings in SwitchResX with no problem. But I cannot install them at all. It just shows “Not Installed”. I have enabled Enhanced Mode on my Sony X800D which allows me to output 4k/60Hz  4:4:4, but the problem persists. This has been driving me nuts.

  • Liked by
Reply
Cancel
1 on 04-01-2017

Post a picture with the cable, how much you paid and from where you got it, in my case the problem was the cable.
I would recommend you to buy a hdmi cable with a textile shielding, many advertise 1.4 hdmi cables as 2.0.

on 04-01-2017

Ok, I finally resolved the issue. It was just the same old SwithResX bug which requires me to create a new user profile and create a custom res as that user and installed it. I didn’t have much expectation when I decided to take that route since I had no problem saving custom res. It just that SwitchResX didn’t let me install it. And also talking to SwitchResX team wasn’t that helpful. They just basically said either I have incompatible TV or a broken adapter. When I created a custom res and installed it as a new user, it let me install the custom res with no problem.

Show more replies
  • Liked by
Reply
Cancel
0 on 18-01-2018

For anyone else looking for working settings for:
Computer: Macbook Pro Late 2013 (Retina)
Monitor: Samsung un40mu6300 40″

The following works at full 4k resolution at 60Hz and scales if needed.

  • Liked by
Reply
Cancel